Само за 7 месеца България е внесла от Румъния над 10 000 тона птиче месо

Само за 7 месеца България е внесла от Румъния 10 619 тона птиче месо. На фона на постоянно растящият внос на аграрна продукция от Западна Европа, тези цифри показват за пореден път пробойните в българската аграрна индустрия.

Въпреки големия внос, няколко търговски компании са успели да изнеса малко над 2 000 тона от българските птицеферми в посока към Румъния, сочи справка на аналитичната група B2-Security.

Интересното е, че при проследяване на пратките, подобно на други аграрни стоки (главно телешко и млечни субпродукти), внесените големи количества птиче месо не са с произход от румънските ферми. В случая става въпрос за Полша, която удвоява за последните седем месеца вноса си в Румъния до 25 611 тона, 10 619 тона от които предназначени за България.

Търговския дефицит на съседна Румъния за птиче месо е в размер на около 50 000 тона, при вътрешно потребление от близо 89 000 тона на годишна база.

Производството на пилешко месо представлява 45% от животновъдството в северната ни съседка. Овцевъдството е 8%, месодайното говедовъдство – 12%, а свиневъдството 35%.

Припомняме, че вносът на пилешко месо с произход Полша, често съдържа заразени с салмонела пратки, не всички от които БАБХ установява.

Източник: © 2020 АгроКлуб.Вашият коментар